Share on Facebook or Twitter
Thierry Girard

“Metafora prtljage” – konferencija o suvremenoj fotografiji

Muzej za umjetnost i obrt od 18. će lipnja do 12. srpnja ugostiti izložbu posvećenu francuskome fotografu Marcu Riboudu te izložiti fotografije koje je snimio u bivšoj Jugoslaviji. Povodom ovoga događanja muzej će prirediti i konferenciju na ovu temu kako bi predstavio francuske fotografe koji su posjetili Hrvatsku i bivšu Jugoslaviju u 20. stoljeću.

Postoji li stvarna i metaforička prtljaga u fotografiji, gdje mnogo toga ostaje izvan domašaja naših pogleda? Zajedničku povijest umrežuju mjesta čiji je identitet određen (i) sukobima i stradanjima. Mnogi fotografi snimaju fragmente koje ne prepoznajemo, zamračena mjesta ispunjena slutnjom ili obilježena određenim vremenskim odsječkom; mjesta koja izgledaju poput filma i za koja se pitamo postoje li uopće; predjele koji na snimkama djeluju dokumentarno, no ne uspijevaju odgovoriti na pitanje – čega su dokumenti. Fotografija ostaje jedini vidljiv dokaz procesa istraživanja, traganja, pokušaja razgovora.

Tijekom 20. stoljeća brojni su strani pa i francuski fotografi dokumentirali paralelne stvarnosti na području Hrvatske i bivše Jugoslavije, uspostavljajući kontakte i ostvarujući utjecaje na lokalnu scenu u koju su do neke mjere inkorporirali svoj senzibilitet i razumijevanje sredine. Spoj lokalnih i dislociranih “gledanja” rezultirao je novim načinom tumačenja fotografske građe, koja je predmet istraživanja i interpretacija o kojima će se raspravljati za vrijeme konferencije.

Metafora prtljage simbolizira njihovo poznavanje teritorija i “teret” predrasuda s kojima su mogli doći. Projekt postavlja nekoliko ključnih pitanja: koliki je bio utjecaj ovih fotografa na prostor na koji su došli? Koliko su poznavali njegov kontekst? Je li njihov rad utjecao na buduće promatranje tih fotografija? Možemo li saznati nešto o aspektima naše nacionalne povijesti gledajući fotografije koje je snimio netko drugi?

Fotografi Jacques Defert, Thierry Girard i Jean-Marc Tingaud sudjelovat će na konferenciji. Oni su ujedno i autori serija fotografija snimljenih u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji.

Jacques Defert, bivši ravnatelj Francuskog instituta u Hrvatskoj, govorit će o dokumentarnim pristupima i konstrukciji stvarnosti. Usredotočit će se na povezanost fotografije i antropologije, važnoga pitanja u suvremenoj teoriji fotografije.

Christine Frisinghelli, Sandra Vitaljić, Lea Vene, Marija Borovičkić, Barbara Čeferin, Dubravka Osrečki-Jakelic, Sandra Križić Roban i Anthony Haughey također će biti sudionici konferencije.

Marc Riboud
©Marc Riboud

Program