Share on Facebook or Twitter
11653404_1038586462820822_1364187483_n

Bogati francuski program na Avvantura Film Festivalu Zadar

U svome 6. izdanju koje se održava u posljednjem tjednu kolovoza priprema bogati francuski dio programa, kao plod suradnje i dio velike manifestacije "Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj".

Avvatura Film Festival Zadar i ove se godine održava u posljednjem tjednu mjeseca kolovoza, od 22.08 do 28.08. Zadrani i njihovi gosti ponovno mogu uživati u više od stotinu filmskih naslova od kojih su brojni hrvatske premijere koje će biti teško vidjeti u redovitoj kino distribuciji. Na Avvanturi će se vrtiti pobjednici Cannesa, Berlina, Toronta, Karlovyh Vary…

Francuski film tako će na ljetne pozornice zadarskoga filmskog festivala doći i kroz retrospektive značajnih autora i kroz recentne naslove, ući će i u stručne razgovore koji su dio programa Film Forum Zadar Matchmaking.

Jacquesa Demyja, velikog zaljubljenika u sliku, zvuk, romantiku prisjećamo se preko važnih naslova, među kojima je i onaj najslavniji, Cherboruški kišobrani iz 1963., ovjenčan Zlatnom palmom, dojmljiv i zbog prekrasne glazbe Michela Legranda, sjajnih francuskih glumaca poput Deneuve i drugih…

Yvesa Montanda i Simone Signoret gledamo u poznatome Le joli mai, Chrisa Markera. Prisjećamo se i 1959. kada je veliki francuski redatelj Robert Bresson snimio Džepara.

Avvantura Zadar prikazuje i Čovjeka koji vrišti redatelja Mahmat-Saleh Harouna iz 2010. s nagradom žirija iz Cannesa, Gadjo dilo Tonyja Gatlifa, Hadewijcha redatelja Bruna Dumonta….

Gledatelje i goste zadarskoga filmskog festivala očekuje i “ukusni” premijerni naslov Steak Revolution Francuza Francka Ribierea, uz koji se priprema i nesvakidašnji gastro događaj u suradnji s novoosnovanom Udrugom zadarskih ugostitelja.

Još jedan „svježi” naslov, Love Gaspara Noea, film koji je podigao pravu buru ove godine u Cannesu zbog eksplicitnih scena seksa, također stiže u Zadar.

Novi je naslov i Babai kosovskog redatelja Visara Morine u kojem je Francuska koproducent, nagrađen je u Karlovym Varyma za najbolju režiju, a bit će i dio razgovora o koprodukcijama.

Na festivalu koji od samih početaka u fokus stavlja europske koprodukcije, ali i suradnju s Francuskom kroz razne programe, razgovarat će se o tome na koji način Francuska participira u kreiranju audiovizualnih sadržaja i sebe pozicionira kao zemlju partnera, a bit će to i sjajna prilika za razgovor o konkretnim iskustvima i rezultatima hrvatsko-francuskih suradnji i koprodukcija.

Avvantura je i prvi filmski festival Istočne Europe koji je dio svoga programa ponudio i online, a sada s francuskom sales kompanijom Wide, koja kreće u distribuciju i produkciju, nastavlja dugogodišnju suradnju na platformi Eyeflick. Riječ je o platformi preko koje će se paralelno sa zadarskim kino projekcijama prikazivati filmovi na području Francuske, SAD-a i Hrvatske, pa time dati vidljivost autorima, producentima i distributerima. Bit će to i povod za još jedan okrugli stol o mogućnostima nezavisnoga filma da postigne komercijalnu eksploataciju.

Nakon što su na poziv Avvanture prvi puta posjetili Hrvatsku Michel Reilhac (tadašnji direktor ARTE Cinema), direktor Marche du Filma canneskog festivala, Jerome Paillard i umjetnički direktor Quinzaine des Realisateurs Christophe Leparc, prvi put u Hrvatsku, na poziv direktora Avvantura Film Festivala Zadar, Sergeja Stanojkovskog, dolazi i Christian Jeune, glavni selektor filmskog festivala u Cannesu.

Avvantura Film Festival Zadar priprema i druge sadržaje u okviru Rendez-Vousa.

 

Više na: www.filmforumzadar.org