Share on Facebook or Twitter

Francuski filmovi i hrana na 6. Kinookus Food Film Festivalu

Zahvaljujući suradnji s "Rendez-vous, Festivalom Francuske u Hrvatskoj", na Kinookus FFF-u bit će predstavljene francuska kinematografija i gastronomija, s posebnim naglaskom na slavnoj francuskoj tradiciji kruha i peciva. U planu je gostovanje poznatog francuskog chefa Xaviera Hamona koji će predstaviti svoju kuharsku filozofiju, suvremenu francusku gastronomiju i tradiciju kruha.

Kinookus Food Film Festival jedini je međunarodni filmski festival ove vrste u Hrvatskoj koji se svakog rujna održava u Stonu, primorskom gradiću pedeset kilometara udaljenom od Dubrovnika. Manifestacija, koja će 2015. godine doći do svoje šeste edicije, zamišljena je kao multidisciplinarna platforma kojom se kroz sedmu umjetnost promišljaju aktualni problemi i izazovi 21. stoljeća: posljedice industrijske proizvodnje hrane, složenost odnosa čovjeka i okoliša, klimatske promjene, novi društveni i kulturni modeli te hrana u svim svojim značenjskim slojevima.

Struktura Kinookus FFF-a nastoji izraziti svu složenost priče o hrani te stoga manifestacija ima 5 glavnih i 3 popratne sekcije.

Glavne sekcije su:
1. Okušavanje – filmski natjecateljski dio i retrospektive;
2. Kinofokus – predavanje i susreti;
3. Kinopokus – edukacijske radionice;
4. Kinolokus – placa lokalnih, tradicijskih i eko proizvoda;
5. Nevigjeno – agroarheološka biciklistička tura.

Popratne sekcije Festivala su:
1. GramoSton – glazbeni zabavni program;
2. Kutak za aperitive – predstavljanje inozemnih gastronomija i gastronomija drugih dijelova Hrvatske kroz film i hranu;
3. Što na platnu, to na pjatu – specijalne projekcije uz kušanje jela koja se pojavljuju u filmu.

 

Šesta edicija stonskog food film festivala, koja će se od 3. do 6. rujna održati u sugestivnim javnim prostorima Stona i Malog Stona, nosi naziv Kruh i vino: u svim sekcijama manifestacije promišljat će se duhovna dimenzija hrane, njezina sakralna simbolika, značaj i uloga u duhovnim obredima, ritualima i svetkovinama.

Kako su i najavili po završetku prošlogodišnje edicije, organizatori Festivala, članovi dubrovačke udruge Kinookus, publici u Stonu pripremili su niz noviteta i prestižnih gostovanja filmskih djelatnika i svjetski poznatih chefova. I ove godine, u okviru sekcije Okušavanje, za Veliku i Malu kamenicu natjecat će se više od četrdeset dokumentarnih i igranih filmova iz cijelog svijeta.

Šesta edicija donosi i nastavak suradnje s američkim chefom hrvatskog podrijetla, Richardom Gruicom, koji u SAD-u širi filozofiju dobre prehrane kroz svoju organizaciju Good Eats and Meets. Richard nam u goste dovodi jednog od najzanimljivijih kuhara današnjice, irskog chefa, povjesničara umjetnosti, JP McMahona, kulinarski direktor grupe restorana EatGalway u kojoj se nalaze čuveni Cava Bodega i Aniar.  U čast dolaska velikog chefa, na 6. Kinookus FFF-u bit će lansirana nova sekcija pod nazivom Što na pjatu, to na platnu. Gostovanje JP McMahona, poznatog po svojim originalnim programima prehrambene naobrazbe, bit će prilika i za radionice s najmlađima u okviru sekcije Kinopokus.

Sekcija Kinofokus između ostalog donosi susret predstavnika vjerskih zajednica Dubrovačko-neretvanske županije na kojem će se publika upoznati s ulogom hrane u religijskim obredima različitih konfesija. U Kneževom dvoru u Stonu, u suradnji s velikom poznavateljicom dubrovačke gastronomije, Jadrankom Ničetić, bit će organizirana izložba kruha, na kojoj će biti predstavljena tradicija kruha naših krajeva.

Bogati program goste i posjetitelje očekuje i na tržnici eko i tradicijskih proizvoda Kinolokus, na agro-arheološkoj turi Nevigjeno i u zabavnom programu Gramoston.

 

Više na: www.kinookus.com.hr