Share on Facebook or Twitter

Izložba radova Gérarda Titusa Carmela u Splitu

Galerija Kula i HAZU u Splitu ugostit će radove francuskog umjetnika Gérarda Titusa Carmela.

Kulturna ustanova galerija Kula samostalno organizira retrospektivnu izložbu francuskog slikara Gerarda Titusa Carmela pod nazivom Slike, radovi na papiru i grafike 1991.-2014.

Akademik Tonko Maroević zadužen je za stručnu koncepciju izložbe.

Gerard T. Carmel rođen je 10. listopada 1942. godine u Parizu. Živi i radi u Oulchy-le-Château, u pokrajini Aisne. Studira na školi Boulle u Parizu od 1958. do 1962. godine. Prvu je samostalnu izložbu imao 1964. godine. Slikar, dizajner i graver, izlagao je na oko 500 skupnih izložbi i na više od 250 samostalnih izložbi – od čega desetak retrospektiva – bilo mu je posvećeno diljem svijeta, gdje su njegova djela zastupljena u stotinjak muzeja i javnih zbirki. Ostvario je monumentalna djela za Ministarstvo financija u Parizu, Grand Hall Olivier Messiaen de la DRAC Champagne-Ardenne u Châlons-en-Champagne i Kongresnu palaču u Nantesu. On je službeno predstavljao Francusku na brojnim međunarodnim manifestacijama od kojih na Bijenalu u Parizu (1969.), Expo ’70 (Osaka, 1970.), Bijenalu u Aleksandriji (1972.), Amsterdam-Pariz-Düsseldorf (Muzej Guggenheim, New York, 1972.), Dokumenta VI (Cassel, 1977.), Europski dijalog (Bijenale u Sidneyju, 1979.), Biennale Internazionale d’Arte (Venecija, 1972. i 1984.), Umjetnost u Francuskoj: stoljeće izuma (Moskva, Lenjingrad, 1989.), Suvremena umjetnost u Francuskoj (Svjetska izložba u Sévilli, 1992.), itd.

Gérard Titus Carmel ©Dominique Roussel.
Gérard Titus Carmel ©Dominique Roussel.

On je i graver, sudjelovao je na najpoznatijim međunarodnim izložbama grafike, kao što su bijenale u Ljubljani, Krakovu, Tokiju, Beču, Grenchenu, Bielli, Bradfordu, Baden-Badenu, Pragu. Ilustrirao je znatan broj djela pjesnika i pisaca, a i sam je do sada objavio pedesetak knjiga, od čega više od dvadeset zbirki poezije i eseja o umjetnosti i književnosti.

Dobio je brojne nacionalne i međunarodne nagrade, od kojih Grand Prix za slikarstvo 2014. od Fondacije Simone i Cino del Duca.

Gérard Titus Carmel - Figure du Double n° 3
Gérard Titus Carmel – Figure du Double n° 3