Izložbom fotografija Maie Flore “Rendez-vous” stiže u Rijeku

Share on Facebook or Twitter

Izložba fotografija biciklističke utrke Tour de France na riječkome Korzu, izložba Boite-en-Valise u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, izložba fotografija Naopako Philippea Ramettea, te predavanja o ljudskom imunitetu i prirodnoj obrani organizma u sklopu ciklusa College de France na Medicinskome fakultetu samo su neka od istaknutih događanja u Rijeci u sklopu Festivala.

U Zagrebu 11. svibnja 2015. – Otvorenjem izložbe pod nazivom Zamisli Francusku – Fantastično putovanje mlade francuske umjetnice Maie Flore, Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj danas stiže i u Rijeku. Festival, koji je započeo u Zagrebu prošli tjedan, narednih će pet mjeseci obuhvatiti niz događanja diljem Hrvatske.

U Galeriji Principij od 11. do 22. svibnja posjetitelji mogu razgledati izložbu fotografija u kojima Maia Flore tematizira francusku kulturnu baštinu, a koje se izlažu kao dio projekta Zamisli Francusku – Fantastično putovanje, u suradnji Atout France i Francuskog instituta (Institut Français). Ove će sanjive fotografije, kojima je i sama subjekt, Maia Flore nakon Rijeke predstaviti i u drugim hrvatskim gradovima.

Osim ove izložbe posjetitelji će u Rijeci moći uživati u desetak zanimljivih kulturno-umjetničkih događanja u sklopu Festivala. Na riječkom će Korzu od 15. do 24. svibnja biti postavljena izložba fotografija biciklističke utrke Tour de France kako bi se obilježilo prvo izdanje utrke Tour de Croatie. Izložba se osvrće na velike trenutke najčešće fotografiranoga događaja u povijesti sporta.

Ljubitelje umjetnosti razveselit će još jedna zanimljiva izložba koja se otvara 18. lipnja i traje do 15. srpnja, a riječ je o izložbi Boite-en-Valise u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Izložba će donijeti novi pogled na kultno djelo Marcela Duchampa Kutija u kovčegu, koje promiče scenu mladih umjetničkih nada odgojenih u francuskim školama.

U srpnju i kolovozu Riječane u Galeriji Principij očekuje još jedna izvrsna izložba fotografija Naopako francuskoga autora Philippea Ramettea. Taj umjetnik, kipar, fotograf i grafičar voli prkositi zakonima gravitacije i logike. Autor je nadrealističkih instalacija u kojima je prikazan u nelogičnim i nevjerojatnim pozama, a zanimljivo je da ih izvodi bez korištenja varki ili digitalne obrade fotografija. Svojim akrobatskim performansima želi pokazati apsurdnu stranu egzistencije uz poruku: „Postanite napokon razumni, živite nemoguće!“

Pri kraju manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj rujan donosi predavanja u sklopu ciklusa Collège de France na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Institut vrhunskoga znanstvenog istraživanja i poučavanja s tradicijom koja seže sve do 16. stoljeća predstavit će profesor Philippe Kourilsky, koji će govoriti o ljudskom imunitetu i prirodnoj obrani organizma.

Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj započeo je otvorenjem izložbe remek-djela slavnoga francuskog kipara Augustea Rodina u zagrebačkome Umjetničkom paviljonu, a u pet mjeseci održavanja festival će obuhvatiti više od 150 multidisciplinarnih događanja u 22 hrvatska grada. Cilj je Festivala predstaviti raznolikost i bogatstvo francuske kulture te inovativna dostignuća Francuske, kao i ojačati suradnju i razumijevanje između Hrvatske i Francuske. Osim Rodinove izložbe, neka od važnijih događanja uključuju operu Pelléas i Mélisande Claudea Debussyja u koprodukciji HNK-a u Zagrebu i pariškoga kazališta Opéra Comique, zatim Concert spirituel Hervéa Niqueta i nastupe ostalih baroknih ansambala na Festivalu barokne glazbe u Varaždinu, veliki bal 14. srpnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, manifestaciju Nuit Blanche, međunarodni simpozij o klimatskim promjenama i brojna druga.