Francuska je zemlja partner 45. Varaždinskim baroknim večerima

Share on Facebook or Twitter

Nakon što je osvojila Francusku, Istanbul, London i Tokio, nevjerojatna izvedba "Concert Spirituela" pod vodstvom Hervéa Niqueta, s više od sat vremena bogate, flambojantne i grandiozne glazbe, događaj je koji se ne smije propustiti.

Concert Spirituel FW madrid copyright Nicole BergÇ
© Nicole Berg

Program uključuje neka od najslavnijih baroknih djela: Glazba za kraljevski vatromet i Glazba na vodi G. F. Händela kao i najslavniji stavak Te Deuma Marc-Antoinea Charpentiera. Ovo svjetski poznato djelo evocira svu raskoš dvorca Versailles i doba Louisa XIV., a u novoj interpretaciji Concert Spirituela koji broji 40 članova, pravo je glazbeno iznenađenje. Popraćen vatrometom i 3D animacijom, ovaj događaj na otvorenom obećava pravu čaroliju.

Les Talens Lyriques održat će koncert u subotu 19. rujna u 20h u Varaždinskoj katedrali. Instrumentalni i vokalni ansambl Les Talens Lyriques osnovao je prije dvadeset godina čembalist i dirigent Christophe Rousset, koji je izabravši njegovo ime (podnaslov Rameauove opere Les Fêtes d’Hébé, 1739.), pokazao svoju sklonost glazbi 18. stoljeća. Njegujući bogati repertoar u rasponu od početka 17. stoljeća do kraja 18. stoljeća s naglaskom na operi, ansambl se posebno trudi istaknuti velika remek djela povijesti europske barokne glazbe u svjetlu nepostojećih karika koje nedostaju.
Ovaj muzikološki i izdavački rad jedna je od originalnosti ansambla Les Talens Lyriques, koji zahvaljujući rekonstrukciji tih karika postiže velik uspjeh kod publike i kritike. Les Talens Lyriques nametnuo se već dva desetljeća kao jedan od najtraženijih francuskih ansambala glazbene scene cijeloga svijeta. Ansambl “varijabilne geometrije”, okuplja glazbenike i pjevače kako priznate tako i one koji su na početku karijere, a dijele zajedničku strast za interpretaciju te zaboravljene barokne i klasične baštine.
Program: Les Musiciens de la chambre du Roy F.Couperin, Elisabeth Jaquet de la Guerre, M.Marais, J.F.Rebel, J.M.Hotteterre, L.F.Clerambault

LTL-01

 

Ansambl De Caelis (pet ženskih glasova a capella) održat će koncert u utorak 22. rujna u 19h u Uršulinskoj crkviOsnovan 1998. pod umjetničkim vodstvom Laurence Brisset, ansambl De Caelis specijaliziran je za izvođenje srednjovjekovnog a capella repertoara. Njegujući taj slabo poznati repertoar, izvedba počiva na poznavanju izvora, pojmova i kontekstu dijela. De Caelis je prepoznat zahvaljujući kvaliteti svojih originalih i živih interpretacija, te proučavanju sakralnog i profanog vokalnog repertoara od XI. stoljeća do početaka renesanse. Njegovo istraživanje pojmova vezanih uz glazbenu originalnost starog repertoara potiče ga na rad s muzikolozima, lingvistima, povjesničarima, ali i suvremenim skladateljima. De Caelis stvara i suvremena djela koja povezuju dva inovativna i kreativna glazbena razdoblja: Srednji vijek i današnje doba.
Program: Un parlement d’oiseaux

de-caelis-630x419

Program

Više na: http://www.vbv.hr/