Zagreb: Forum o klimi

Share on Facebook or Twitter

Ugledni svjetski stručnjaci u Zagrebu će 2. i 3. listopada raspravljati o klimatskim promjenama.

Sudjelovanje na Forumu je besplatno u uz prethodnu prijavu.

Plakat_1

Ugledni znanstvenici, donositelji političkih odluka i predstavnici civilnog društva sastat će se u Zagrebu na Forumu o klimi kako bi razgovarali o svim aspektima klimatskih promjena i potaknuli širu raspravu o ovoj tematici u središnjoj i jugoistočnoj Europi. Pod nazivom Zajedničkim naporima u rješavanju izazova klimatskih promjena forum će se održati 2. i 3. listopada u Hrvatskom državnom arhivu u okviru manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj.

Uz potporu Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj i hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša i prirode, forum je organiziran povodom Opće skupštine Međuvladinog tijela za klimatske promjene (IPCC) koja će se održati u Dubrovniku od 5. do 8. listopada 2015. godine. Osim toga, ovo je događanje svojevrsni uvod u veliku konferenciju stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama (COP21) koju će u prosincu ugostiti Francuska, a na konferenciji se očekuje sklapanje međunarodnog sporazuma koji će postaviti okvir za prijelaz prema gospodarstvima i društvima snižene razine ugljičnog dioksida.

Tijekom dvodnevnog foruma održat će se okrugli stolovi i radionice uz sudjelovanje brojnih govornika iz zemlje i svijeta, s ciljem doprinosa oblikovanju strategija prilagodbe i ublažavanja učinaka klimatskih promjena. Na forumu će se nazočnima uz brojne paneliste obratiti i g. Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode, kao poseban gost g. Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a, te g. Pierre-Yves Le Borgn’, zastupnik u Francuskom parlamentu, dok će prof. Jean-Pascal van Ypersele, s Katoličkog Sveučilišta u Leuvenu, potpredsjedatelj IPCC-a, u uvodnom dijelu iznijeti ključne poruke IPCC-ovog posljednjeg izvješća.

Prvi dan foruma započet će okruglim stolom na temu Utjecaj klimatskih promjena u središnjoj i jugoistočnoj Europi na kojemu će govoriti g. Krešo Pandžić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, prof. Darko Koračin, klimatolog sa Splitskog Sveučilišta i Sveučilišta Nevada, prof. Mirko Orlićs Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te g. Ivan Čačić, ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Drugi okrugli stol posvećen je temi Borbe protiv klimatskih promjena kao političkom projektu, a ugostit će g. Pascala Canfina, bivšeg ministra razvoja, savjetnika za klimu Instituta za svjetske resurse (WRI), g. Jean-Louisa Bala, predsjednika Unije za obnovljive izvore energije, gđu Mariju Šćulac Domac, pomoćnicu ministra zaštite okoliša i prirode, te g. Ronana Danteca, zastupnika u Francuskom parlamentu.

Uz to, prvog dana foruma održat će se radionice na temu Klimatske promjene u urbanim sredinama; zatim Jugoistočna Europa: prema tranziciji na niskougljično gospodarstvo; Vode i prilagodba klimatskim promjenama te Sigurnost hrane i klimatske promjene.

Drugoga dana foruma održat će se treći okrugli stol na temu Je li moguće novo upravljanje klimatskim promjenama na svjetskoj razini, na kojemu će se predstaviti ugledni govornici: dr. François Gemenne, Sciences Po Paris i Sveučilišta u Bruxellesu, Liegeu i Versaillesu, dr. Vladimir Jelavićs Instituta za energetiku i zaštitu okoliša Ekonerg, prof. Jean-Pascal van Ypersele, g. Tomislav Tomašević, s Instituta za političku ekologiju te g. Julian Popov iz Europskog klimatskog foruma.

Hrvatska je, uz susjedne države, osjetljiva na klimatske promjene te je sve aktivnija u praćenju i poduzimanju mjera ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama. Mjere smanjenja emisije stakleničkih plinova kroz energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije daju mogućnost za tranziciju prema niskougljičnom razvoju za promicanje održivog upravljanja resursima. Ovaj je forum stoga jedna od inicijativa za mobilizaciju raznih dionika na području klimatskih pitanja.

 

Brošura

Program